Bij Smaak van Bilderhof zijn we trots op onze wijnen. Ze hebben een heel eigen karakter en je proeft dat ze met veel liefde en aandacht zijn geproduceerd. Dat gebeurt in onze wijnmakerij. Maar al ver daarvoor begint ons proces.
Het begint met de juiste keuze van druiven. Bij Smaak van Bilderhof kiezen we voor nieuwe resistente soorten, omdat die in ons klimaat het beste gedijen. Gedurende het hele jaar worden de druivenplanten verzorgd: van de wintersnoei tot het opbinden van de ranken.
In augustus en september zie je het resultaat: prachtige, volle druiventrossen. Ook in deze periode zijn we nog druk doende om te zorgen dat de druiven voldoende rijp worden. Juist in deze fase hebben de druiven veel zon en suikers nodig. Lage bladeren halen we er dus af en ook overbodige scheuten verwijderen we.
Zo rond september meten we het suikergehalte van de eerste rijpe druiven met een refractometer. Ook de zuurgraad wordt gecontroleerd. We willen namelijk het allerbeste moment uitkiezen voor de pluk. Het juiste suiker- en zuurgehalte in de druif is namelijk bepalend voor de smaak en het alcoholpercentage van de wijn.
Afhankelijk van het druivenras is het suikergehalte zo tussen eind september en eind oktober optimaal en is het zuurgehalte voldoende gedaald. Op precies het juiste moment beginnen we met de pluk. Dit doen we het liefst op een droge dag, zodat het druivensap bij het persen niet verdund wordt door regenwater. We houden onze wijnen graag zo puur mogelijk.
Na de pluk gaan de druiven naar onze professionele productiehal in de wijnboerderij. Hier ontdoen we ze van hun steeltjes. De druiven voor de witte wijn worden direct geperst en dan begint het gistingproces. Bij de druiven voor de rode wijn vindt er eerst een pulpgisting plaats en daarna pas de persing. Het gistingsproces wordt op diverse momenten gecontroleerd. Hoe dit precies gaat? Dat is het geheim van de chef. Het komt erop neer dat we de ideale omstandigheden creëren waaronder de suiker in de druiven voor ongeveer de helft wordt omgezet in alcohol en de andere helft in koolzuurgas. Dit koolzuurgas ontsnapt via de watersloten.
Na de gisting van het druivensap wordt de jonge wijn gescheiden van het droesem (neerslag van de gistcellen) en controleren we de omstandigheden zodat het gistingsproces niet verder gaat. Zodra de wijn helemaal helder is, is hij klaar om gebotteld te worden. Ook dit gebeurt in onze productiehal. Het moment dat we die eerste flessen van het seizoen in onze handen houden, blijft bijzonder!
Volg eens een rondleiding. We vertellen je er graag meer over en laten je al onze faciliteiten zien.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer