Tijdens het groeiseizoen kan er van alles mis gaan als gevolg van diverse aantastingen van de druivenplant. De laatste jaren zijn er nieuwe druivensoorten ontwikkeld die bestand zijn (resistent) tegen de meest voorkomende aantastingen. Bij ons zijn Riesling en Pinot Noir niet resistent en de andere soorten zoals de Rondo en Regent en Rubens wel of grotendeels.
Hoewel de meeste nieuwe rassen resistent zijn, kunnen er diverse ziektes en aantastingen optreden. Er zijn diverse ziektes en aantastingen mogelijk, hieronder worden de meest voorkomende behandeld met de bestrijdingswijze.
Meeldauw ofwel oidium genoemd is een schimmelziekte die kan optreden bij warm en vochtig weer. Vooral bij warme vochtige nachten kan de verspreiding hiervan snel optreden.
Aan de bovenkant van het blad verschijnen snel groter wordende grijzen vlekken en ook de trossen worden aangetast. De bessen zullen niet doorgroeien en het blad zal verschrompelen. De bestrijding kan plaatsvinden met behulp van diverse middelen. Effectief is Eupareen van Bayer hiervoor is echter een officiële spuitvergunning nodig.
Andere middelen zijn Spuitzwavel of EkoFluid (biologisch) en Exact.
In de winter kan al begonnen worden door allereerst alleen de gezonde takken over te houden bij het snoeien en om een eerste keer te spuiten met geconcentreerde spuitzwavel (10 tot 15 gram per liter) op de kale takken. Dit concentraat zal zich langzaam oplossen en zodoende de druif langere tijd beschermen tegen schimmels. Vervolgens mag er gespoten worden zodra er 5 à 6 bladeren aan een tak zitten. De concentratie is dan 5 gram per liter. Tijdens de bloei mag er niet gespoten worden om misbloei te voorkomen.
Na de bloei kan er weer gespoten worden in een regelmaat van 2 weken. Het is handig om te wisselen van spuitmiddel om immuniteit van de schimmel tegen het spuitmiddel te voorkomen. Afhankelijk van het spuitmiddel moet er 4 tot 6 weken voor de oogst gestopt worden met spuiten, om resten van het spuitmiddel op de druiventrossen te voorkomen als er geoogst wordt.
Valse meeldauw ofwel peronospora is een andere schimmel ziekte.
Deze schimmel kan al eerder optreden dan de echte meeldauw en veroorzaakt rode vlekken aan de bovenzijde van het blad en witte vlekken aan de onderzijde van het blad.
De schimmel voorkomt een verdere ontwikkeling van de druiventros. Ook deze schimmel treedt op bij lange perioden van klam en vochtig en mistig weer.
Deze schimmel kan ook met dezelfde eerder genoemde middelen, behalve de spuitzwavel worden bestreden volgens hetzelfde spuit schema.
Botrytis ofwel edele rotting is ook een schimmelziekte welke vooral de tros aantast. Deze schimmelziekte is goed te zien bij aardbeien. De vruchten komen vol grijs schimmel weefsel te zitten en zijn onbruikbaar Op de takken komen kleine zwarte duidelijk voelbare bobbeltjes te zitten.
Vooral bij de rijping van de trossen is deze schimmel gevaarlijk aangezien dan de huid van de bessen dunner wordt en gevoeliger wordt voor aantastingen.
Ook hier kan de schimmel bestreden worden met Eupareen of EkoFluid of met Teldor. Er treedt wel snel resistentie op van de schimmel tegen een bepaald gebruikt middel.
In gunstige gevallen kan de schimmel positief werken. Men heeft het dan over de edele rotting of pouriture noble. Tijdens de laatste dagen van de rijping met koude nachten en warm zonnig weer kan de schimmel ervoor zorgen dat de bes een beetje aangetast wordt, zonder dat de schimmel kan overheersen (vanwege de koude nachten). Door deze aantasting is de celwand beschadigd waardoor er water kan verdampen overdag uit de bes en er een geconcentreerd druivensap achter blijft. Hiervan worden in Duitsland en Frankrijk op sommige plaatsen zoete witte wijnen van gemaakt (Beerenauslese en Sauternes).
Een andere mogelijke aantasting kan zijn de zwarte vlekken ziekte (phomopsis).
Deze schimmel tast het vatenstelsel aan van het hout van de druif. Hierdoor raakt het vatenstelsel van de plant verstopt en kan een complete tak afsterven. Uiteindelijk sterft de gehele plant. De schimmel kenmerkt zich door zwarte vlekken op de tak die duidelijk zichtbaar zijn.
De schimmel is besmettelijk en kan ook worden overbracht naar niet besmette druiven door een niet ontsmette snoeischaar. Voorzichtig dus met het verwijderen van de aangetaste takken! Ook resistente rassen kunnen door deze schimmel worden aangetast.
Vroeg spuiten met een goed valse-meeldauw middel zoals Eupareen of Ekofluid kan een aantasting voorkomen. Bestrijden lukt alleen door aantasting weg te snoeien tot op gezond hout.
Ook galmijten kunnen ongemak veroorzaken. Deze uiten zich door bobbels op de bladeren. Bij lichte aantasting geeft dit weinig problemen, bij zware aantasting kunnen ook de bloemtrossen worden aangetast d.m.v. sterke beharing.
Dit kan worden bestreden door de aangetaste bladeren te verwijderen. Preventief kan er in het voorjaar, als de knoppen gaan zwellen te spuiten met zwavel. In juli en augustus volgt er dan een behandeling met Eupareen of Ekofluid.
Wespen kunnen worden geweerd door wespenvallen op te hangen. Een beetje stroopwater in een jampot en deze ophangen met gaatjes in het deksel in de buurt van de druiven.
Druiven die zijn beschadigd door bij voorbeeld wespen moeten worden verwijderd aangezien deze de aantrekkingsbron vormen voor fruitvliegjes. De fruitvliegjes zelf zijn niet te bestrijden, maar kunnen er voor zorgen dat de toekomstige wijn in azijn veranderd.
In de late herfst vormen de rijpe druiven een voedselbron voor vogels. Door het spannen van vogelnetten kunnen deze worden geweerd. Het "vogelprobleem" treedt vooral op bij laat rijpende druiven. Bij de vroeg rijpende druiven zoals b.v. Rondo bestaat dit gevaar minder aangezien er nog voldoende overig voedsel is voor de vogels. Bij ons zijn de wespen en vogels meer geïnteresseerd in de pruimenboom waar weinig meer van over is in september.
Magnesium gebrek
Door het ontbreken van voldoende of de juiste voedingsstoffen in de bodem kunnen diverse gebreksziekten optreden. Gebleken is dat Regent gevoelig is voor magnesiumgebrek. Het blad ziet er dan in de volle zomer uit alsof het herfst is en kan zelfs afsterven.
Dit kan voorkomen worden door in het voorjaar te bemesten met magnesiumrijke meststoffen, of bladbemesting toe te passen als het gebrek zichtbaar wordt.
Zoals zichtbaar is op de foto's uit de eigen wijngaard treden deze problemen ook bij ons op. Te voorkomen zijn ze niet, in de hand te houden wel door op tijd in te grijpen.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer