• 100% Dordts
  • Bekroonde wijnen
  • Gemaakt met passie
proeverijen-smaak-van-bilderhof-dordtsche-wijnhandel.jpg

Bottelen

Kurken en etiketteren

Na het filteren van de wijn en het afvullen van de flessen wordt de fles gekurkt. Er zijn diverse kwaliteiten kurk in diverse prijsverhoudingen. De minste kwaliteit bevat de meeste barsten en zal het meeste lucht doorlaten.

Deze goedkope kwaliteit is geschikt voor flessen die binnen enkele maanden worden ontkurkt. De beste en duurste kwaliteit is geschikt om flessen langer dan 5 jaar te bewaren.

Er zijn diverse kurkapparaten verkrijgbaar. Afhankelijk van de hoeveelheid te kurken flessen zal een automatisch of handmatig apparaat gekozen worden.

bottelen01.jpg

Voordat de kurken worden aangebracht, moeten ze eerst weken in een oplossing van water met een beetje sulfiet, zodat ze goed ontsmet zijn en gemakkelijker kunnen worden aangebracht.

Op het etiket staan enkele verplichte gegevens zoals het oogstjaar van de druiven, de hoeveelheid in de fles en het alcoholpercentage van de wijn in volume procenten.

Ook wordt de herkomst vermeld en het predicaat van de wijn. In Nederland mag dat landwijn of tafelwijn zijn. Verdere kwaliteitsomschrijvingen zijn er nog niet.

Bottelen02.jpg

Opslag
De opslag van de flessen dient te gebeuren in een koele, niet al te vochtige, donkere ruimte.

Na het bottelen eerst even rechtop laten staan zodat de kurken zich kunnen zetten.

Daarna moeten de flessen horizontaal liggen, zodat de kurk vochtig blijft en niet uitdroogt. Als de kurk uitdroogt zou er zuurstof bij de wijn kunnen komen, wat tot kwaliteitsverlies lijdt.

Meer weten over onze wijnmakerij?

Volg eens een rondleiding. We vertellen je er graag meer over en laten je al onze faciliteiten zien.

Lees meer
Scroll naar boven