Rijping
In augustus en september zie je het resultaat: prachtige, volle druiventrossen. Ook in deze periode zijn we nog druk doende om te zorgen dat de druiven voldoende rijp worden. Juist in deze fase hebben de druiven veel zon en suikers nodig. Lage bladeren halen we er dus af en ook overbodige scheuten verwijderen we.
Suikergehalte
Zo rond september meten we het suikergehalte van de eerste rijpe druiven met een refractometer. Ook de zuurgraad wordt gecontroleerd. We willen namelijk het allerbeste moment uitkiezen voor de pluk. Het juiste suiker- en zuurgehalte in de druif is namelijk bepalend voor de smaak en het alcoholpercentage van de wijn.
Pluk
Afhankelijk van het druivenras is het suikergehalte zo tussen eind september en eind oktober optimaal en is het zuurgehalte voldoende gedaald. Op precies het juiste moment beginnen we met de pluk. Dit doen we het liefst op een droge dag, zodat het druivensap bij het persen niet verdund wordt door regenwater. We houden onze wijnen graag zo puur mogelijk.